Είναι γενικώς παραδεκτό ότι στις μέρες μας η επιχείρησή σας πρέπει να διαθέτει ισχυρή διαδικτυακή παρουσία. Καλό θα ήταν να επιλέξετε μία εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων για να σας βοηθήσει. Προτού αναθέσετε σε κάποιον επαγγελματία την κατασκευή ιστοσελίδας σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παρακάτω οδηγό 6 βημάτων για να γλιτώσετε χρόνο και χρήμα.
1) Ποιο είναι το πρόβλημα που θέλετε να επιλύσετε;
Καμία εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων δεν καταλαβαίνει καλύτερα από εσάς τις δικές σας ανάγκες και κατ’ επέκταση της επιχείρησής σας. Σαφώς και θα σας προταθούν λύσεις για την σχεδίαση, τη βελτίωση και την προώθηση της ιστοσελίδας αλλά είναι απαραίτητο πρώτα εσείς να αναγνωρίσετε και να καταγράψετε τα προβλήματα που θέλετε να επιλύσετε.
2) Σε τι κοινό απευθύνεστε;
Κάθε διαδικτυακή παρουσία στοχεύει σε εξειδικευμένο κοινό, γιατί πολύ απλά δεν είναι εφικτό και παραγωγικό να απευθύνεται σε όλους (μεγάλη κλίμακα). Για παράδειγμα, ένα κατάστημα με αθλητικά είδη θέλει να προσεγγίσει το νεανικό κοινό με προτίμηση στα σπορ. Εάν εφαρμοστεί αυτό στην σελίδα σας, θα γίνει πιο εύχρηστη και αποτελεσματική και συνεπώς πιο αποδοτική.
3) Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας;
Είναι χρήσιμο στην εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή της ιστοσελίδας σας να γνωρίζει τους ανταγωνιστές σας. Καταγράψτε σε μία λίστα τους ισχυρότερους ανταγωνιστές σας, την δική τους ιστοσελίδα και τύπους προώθησης που τυχόν κάνουν. Έτσι, ο αρμόδιος επαγγελματίας θα ερευνήσει τα χαρακτηριστικά του ανταγωνισμού και θα προτείνει τρόπους με τους οποίους θα ξεχωρίσει η δική σας επιχείρηση.
4) Ποιό είναι το budget σας;
Μην διστάζετε να κοινοποιήσετε στην εταιρία το ποσό που είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε. Έτσι, η πρόταση που θα σας γίνει θα είναι προσαρμοσμένη και δεν θα ξεφεύγει από το budget. Αυτό θα γλιτώσει και τις δύο πλευρές πολύτιμο χρόνο.
5) Γνωρίζετε σημαντικές πληροφορίες για το υπάρχων site σας;
Αν δεν έχετε ιστοσελίδα, αγνοήστε αυτήν την παράγραφο. Εάν όμως διαθέτετε, θα πρέπει να γνωστοποιήσετε στην εταιρία τους κωδικούς πρόσβασης στο διαχειριστικό, τους κωδικούς του hosting (cpanel ή Plesk) και σε τι πλατφόρμα είναι στημένο (WordPress, joomla κλπ.). Αυτό βοηθάει ώστε η εταιρία να μπορέσει να εργαστεί πάνω στην υπάρχουσα και να την βελτιώσει ή απλά να πάρει χρήσιμες πληροφορίες για το στήσιμο της νέας ιστοσελίδας.
6) Λίστα με 3 ιστοσελίδες που σας αρέσουν και για ποιον λόγο
Αυτό είναι κάτι που ζητάμε πάντα από τους πελάτες μας πριν ξεκινήσουμε ένα έργο. Αυτή η λίστα αποτελεί σημαντική βοήθεια για την εταιρία, ώστε να κατανοήσει την αισθητική, το γούστο σας, αλλά και τις ανάγκες σας. Η λίστα μπορεί να περιέχει ιστοσελίδες ανταγωνιστών ή ακόμη και ιστοσελίδες από άλλους τομείς.
Αφήστε μια απάντηση