Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την δημιουργία μίας πετυχημένης ιστοσελίδας για την επιχείρηση σας είναι το SEO. Ο όρος SEO προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Search Engine Optimization δηλαδή Βελτιστοποίηση (ιστοσελίδας) για τις Μηχανές Αναζήτησης. Αφορά δηλαδή τις παρεμβάσεις και τις διαδικασίες που γίνονται σε μία ιστοσελίδα με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητάς της. Χωρίς τη βελτιστοποίηση του site σας, το στοχευμένο κοινό σας δε θα μπορεί να σας εντοπίσει εύκολα. Aυτό θα κοστίζει καθημερινά χρήματα στην επιχείρησή σας!
Το να ασχοληθείτε εντατικά και μεθοδικά με το SEO είναι απαραίτητο. Έτσι, θα αυξήσετε την επισκεψιμότητα της σελίδας σας, άρα και τις πωλήσεις σας. Ωστόσο, το SEO μπορεί να χωριστεί σε δύο επιμέρους κατηγορίες, το On-page SEO και το Off-page SEO. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα αναφερθούμε αναλυτικά στο On-page SEO. Συγκεκριμένα θα δούμε 8 από τις αποτελεσματικότερες τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε προκειμένου να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης.
Τι είναι το On–page SEO;
Το On-page SEO αναφέρεται σε όλες τις παρεμβάσεις που κάνετε σε επίπεδο κώδικα και κειμένων στην ιστοσελίδα σας, προκειμένου να ανεβείτε ψηλότερα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, όπως είναι οι τίτλοι της σελίδας, οι εσωτερικές συνδέσεις, οι εικόνες, η ταχύτητα της σελίδας κ.ά.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μία διαδικασία που θα κάνει την εταιρική σας ιστοσελίδα πιο φιλική στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να προσαρμόσετε ορισμένα στοιχεία. Έτσι, οι μηχανές αναζήτησης θα μπορούν πιο εύκολα και γρήγορα να ανιχνεύσουν και να κατανοήσουν το περιεχόμενο και τη δομή του ιστότοπου σας. Όσο περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα μπορούν να λάβουν από τη σελίδα σας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες σας να βρεθείτε σε ψηλότερη θέση στα αποτελέσματα της Google.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που έχει το SEO, ποιες αλλαγές πρέπει να κάνετε; Ποια στοιχεία πρέπει να προσαρμόσετε στην ιστοσελίδα σας, ώστε να πετύχετε την βελτιστοποίηση της για τις μηχανές αναζήτησης; Διαβάστε προσεχτικά τις παρακάτω 8 τεχνικές που αφορούν το On-page SEO, για να επωφεληθείτε:
1. Τίτλοι σελίδας (Page titles)
Η ετικέτα τίτλου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες SEO στην σελίδα σας. Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί η Google δίνουν μεγάλη βαρύτητα στον τίτλο της σελίδας σας για να προσδιορίσουν το περιεχόμενο της. Καθεμία από τις σελίδες σας ή τις αναρτήσεις σας πρέπει να έχει τον δικό της μοναδικό τίτλο που θα περιλαμβάνει τις κύριες λέξεις-κλειδιά για αυτήν την σελίδα.
Ουσιαστικά, η ετικέτα τίτλου περιγράφει τι είναι η σελίδα. Οι χρήστες δε κάνουν «τυφλά» κλικ στο πρώτο αποτέλεσμα που θα εμφανιστεί μπροστά τους. Διαβάζουν τους τίτλους και τις περιγραφές τους για να βρουν την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα τους.
Κρατήστε τον τίτλο σας κοντά στους 60 χαρακτήρες. Με αυτόν τον τρόπο θα εμφανίζεται σωστά στα αποτελέσματα της Google. Επίσης, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε «πιασάρικους» τίτλους που θα ενθαρρύνουν τους χρήστες να κάνουν κλικ, αλλά ταυτόχρονα θα σχετίζονται με το περιεχόμενο της σελίδας σας.
Ένας καλός τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να σκεφτείτε τα ερωτήματα αναζήτησης που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να βρουν τη σελίδα σας. Έπειτα, περάστε αυτά τα ερωτήματα μέσω του εργαλείου Google Keyword Planner για να βρείτε τον όγκο αναζήτησης τους, τις λέξεις-κλειδιά, αλλά και τι χρησιμοποιούν οι άλλοι ως τίτλους για αυτά τα ερωτήματα. Να σημειώσουμε ότι σημαντικό ρόλο στην επιλογή σας, παίζει και το μέγεθος του ανταγωνισμού (χαμηλός – υψηλός). Στη συνέχεια, καθορίστε ποιες λέξεις-κλειδιά είναι κατάλληλες για τη σελίδα σας και εμπλουτίστε τα κείμενα, τους τίτλους και τις meta περιγραφές.
Ας υποθέσουμε ότι δημοσιεύετε στη σελίδα σας μία συνταγή για κέικ σοκολάτας που έχετε δοκιμάσει. Είναι πολύ σημαντικό να συμπεριλάβετε στον τίτλο της σελίδας τη φράση «Συνταγή κέικ σοκολάτας» ή «συνταγή κέικ σοκολάτας για παιδιά».
2. Meta περιγραφές (Meta descriptions)
Οι meta περιγραφές είναι εξίσου σημαντικές για το On-page SEO. Σκεφτείτε πως η meta περιγραφή λειτουργεί σαν ένα δωρεάν διαφημιστικό κείμενο. Αυτό εμφανίζεται κάτω από τον τίτλο της σελίδας σας στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Ουσιαστικά, οι meta περιγραφές είναι το σημείο που θα συμπεριλάβετε σημαντικές λέξεις-κλειδιά για το θέμα της σελίδας σας.
Αξίζει να αναφέρουμε, πως η Google έχει επεκτείνει το μέγεθος των περιγραφών τόσο για υπολογιστές όσο και για κινητά στους 200 και 172 χαρακτήρες αντίστοιχα. Επομένως, για να προσελκύσετε περισσότερους χρήστες διατηρήστε την meta περιγραφή σας κοντά στους 150 χαρακτήρες. Αξιοποιείστε τον υπόλοιπο διαθέσιμο χώρο για να προσθέσετε άλλα στοιχεία, όπως το εμπορικό σήμα της εταιρίας σας ή μία προσφορά που έχετε για τους πελάτες σας τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Για να συνεχίσουμε το παράδειγμα που δώσαμε παραπάνω με τη συνταγή του κέικ σοκολάτας, μια καλή meta περιγραφή θα ήταν η εξής: «Αυτή η εύκολη συνταγή κέικ σοκολάτας είναι ίσως η πιο νόστιμη που έχετε δοκιμάσει ποτέ και ιδανική για τα παιδιά». Η παραπάνω φράση είναι μια επιτυχημένη περιγραφή. Είναι σχετικά σύντομη και ταυτόχρονα περιέχει σημαντικές λέξεις-κλειδιά.
Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε σε ποιες σελίδες σας λείπει η meta περιγραφή είναι να εκτελέσετε τον ιστότοπο σας μέσω του Screaming Frog SEO Spider. Αυτό είναι ένα δωρεάν εργαλείο που θα σας φανεί αρκετά χρήσιμο για την σελίδα σας.
3. Κατασκευή της διεύθυνσης URL
Όταν δημιουργείτε την ιστοσελίδα σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε μία φιλική προς το SEO διεύθυνση URL. Τι σημαίνει όμως αυτό; Η URL της σελίδας σας θα πρέπει να αποτελείται από λέξεις- κλειδιά που να περιγράφουν το περιεχόμενο της σελίδας σας, ώστε να αναγνωρίζονται πιο εύκολα από τις μηχανές αναζήτησης.
Ένας γενικός κανόνας είναι πως η διεύθυνση URL κάθε ιστοσελίδας θα πρέπει να είναι σύντομη, ευανάγνωστη και εύκολη να την θυμάται ο χρήστης. Το καλύτερο είναι το domain name να αποτελείται από 2-4 λέξεις.
Στην περίπτωση που θέλετε να βελτιστοποιήσετε την υπάρχουσα διεύθυνση URL σας, αφαιρέστε τις λέξεις που δε προσφέρουν κάτι στους χρήστες όπως, το «και» ή το «στις». Επίσης, ενσωματώστε λέξεις-κλειδιά που είναι σχετικές με το περιεχόμενο της σελίδας σας, χωρίζοντας τη κάθε λέξη με παύλα (-). Με αυτό τον τρόπο το URL σας θα είναι πιο ευανάγνωστο.
Δείτε τις παρακάτω 2 διευθύνσεις URL και σκεφτείτε ποια είναι περισσότερο ευανάγνωστη.
Σίγουρα, θα συμφωνήσετε πως η πρώτη διεύθυνση URL είναι καλύτερη για την ιστοσελίδα σας.
4. Επικεφαλίδες (Heading tags)
Κατά τη σύνταξη των άρθρων ή των αναρτήσεων της σελίδας σας, θα πρέπει να διαχωρίζετε το περιεχόμενο σας σε μικρότερες ενότητες και παραγράφους. Έτσι, θα διευκολύνετε τους χρήστες να το διαβάζουν ευκολότερα. Συγκεκριμένα, για να δομήσετε το περιεχόμενο σας καλύτερα θα πρέπει να χρησιμοποιείται τις heading tags, δηλαδή τις ετικέτες από το H1 έως το H6.
Η ετικέτα H1 χρησιμοποιείται για τον τίτλο της κύριας σελίδας σας. Οι επόμενες ετικέτες (Η2, Η3, Η4, κτλ.) χρησιμοποιούνται για τις επικεφαλίδες της ιστοσελίδας σας. Ουσιαστικά, οι επικεφαλίδες (heading tags) χρησιμοποιούνται για να δομήσετε καλύτερα τα διάφορα τμήματα του ιστότοπου σας. Μία καλά βελτιστοποιημένη σελίδα θα πρέπει να έχει μόνο μία ετικέτα Η1 και αρκετές ετικέτες Η2, Η3 κτλ. Με τα σωστά heading tags, οι μηχανές αναζήτησης θα βρίσκουν ευκολότερα το κύριο θέμα της ιστοσελίδας σας.
5. Βελτιστοποίηση Εικόνων
Αν χρησιμοποιείτε εικόνες στην ιστοσελίδα σας, βεβαιωθείτε πως αυτές είναι σχετικές με το περιεχόμενο σας. H βελτιστοποίηση των εικόνων σας είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του On-page SEO, το οποίο δε πρέπει να αγνοήσετε.
Συγκεκριμένα, αν θέλετε να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να μετονομάσετε τις εικόνες σας με περιγραφικό όνομα. Συνήθως, από προεπιλογή, οι περισσότερες κάμερες δίνουν ένα γενικό όνομα στις φωτογραφίες, όπως DCMIMG1.jpg. Για αυτό το λόγο, κατά την μεταφόρτωση των εικόνων σας, ονομάστε το κάθε αρχείο σας με το όνομα του προϊόντος σας, όπως Samsung-Galaxy-S9-2018.jpg.
Ένας εξίσου σημαντικός τρόπος να πετύχετε τη βελτιστοποίηση των εικόνων της ιστοσελίδας σας είναι να προσθέστε στις εικόνες σας το ALT Text (Alternative text). Ουσιαστικά, πρόκειται για το εναλλακτικό κείμενο που θα εμφανιστεί στη σελίδα σας σε περίπτωση που η εικόνα σας δεν εμφανιστεί σωστά ή και καθόλου για οποιαδήποτε λόγο. Προσέξτε όμως το alt text να περιλαμβάνει πάντα λέξεις-κλειδιά που θα σχετίζονται με την εικόνα που λείπει. Επίσης, με τον τρόπο αυτό, οι μηχανές αναζήτησης έχουν μία επιπλέον ένδειξη για το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας.
Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η ανάλυση της εικόνας και ο χρόνος που χρειάζεται για να εμφανιστεί στη σελίδα σας. Όσο μεγαλύτερη είναι η εικόνα που έχετε επιλέξει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διάρκεια της φόρτωσης της στον ιστότοπό σας. Βεβαιωθείτε λοιπόν πως η σελίδα σας εμφανίζεται σωστά και γρήγορα. Επιλέξτε εικόνες που είναι σε όσο το δυνατόν μικρότερο μέγεθος. Η αργή φόρτωση της σελίδας σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα των εικόνων σας όταν αυτές εμφανίζονται, έχει επιπτώσεις στο SEO. Σίγουρα προκαλεί εκνευρισμό στους χρήστες και υποψήφιους πελάτες σας. Επομένως, μην αγνοείτε σε καμία περίπτωση το θέμα των εικόνων στη σελίδας σας.
6. Εσωτερικές συνδέσεις (Internal links)
Η τοποθέτηση εσωτερικών συνδέσμων (internal links) στον ιστότοπο σας είναι μία εξίσου σημαντική τεχνική για να βελτιστοποιήσετε τη σελίδα σας και να έχετε καλύτερα αποτελέσματα στο On-page SEO. Τι είναι όμως τα internal links και πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε; Πρόκειται ουσιαστικά, για τους συνδέσμους που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία της σελίδα σας. Οι σύνδεσμοι αυτοί ανακατευθύνουν τους χρήστες που περιηγούνται στον ιστότοπο σας, σε άλλες σχετικές σελίδες του site σας.
Με αυτό τον τρόπο, οι χρήστες μετακινούνται σε όλη την ιστοσελίδα σας και γνωρίζουν καλύτερα το περιεχόμενο της και συνεπώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Εξάλλου, έχει διαπιστωθεί πως η χρήση τους μειώνει το ποσοστό εγκατάλειψης ενός ιστότοπου. Επίσης, η τοποθέτηση των εσωτερικών συνδέσμων έχει θετικότατα αποτελέσματα και στο SEO. Αυτό συμβαίνει γιατί με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε τις μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύσουν περισσότερες σελίδες από τον ιστότοπο σας. Έτσι, συνδέουν καλύτερα το περιεχόμενο σας με σχετικές λέξεις-κλειδιά ή φράσεις που αναζητούν οι χρήστες στο Google.
Μη διστάζετε να χρησιμοποιείτε τους εσωτερικούς συνδέσμους στα κείμενα της σελίδας σας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε τοποθετώντας τους πάνω σε συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις με τις οποίες θέλετε να παραπέμψετε τους χρήστες σε άλλο μέρος της ιστοσελίδας σας, είτε βάζοντας μία ξεχωριστή λέξη ή φράση που θα προτρέπει τους αναγνώστες της σελίδας σας να προβούν σε μία ενέργεια. Κάποιες ενδεικτικές φράσεις μπορεί να είναι «Μάθετε περισσότερα», «Δωρεάν δοκιμή» κτλ. Βέβαια, δε πρέπει να το παρακάνετε γιατί θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα.
7. Συμβατός σχεδιασμός για τις mobile συσκευές (Responsive Design)
Έχει διαπιστωθεί ότι πάνω από το 50% των χρηστών ξοδεύουν το χρόνο περιήγησης και αναζήτησης τους σε φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, tablet κτλ.) παρά σε επιτραπέζιους υπολογιστές. Προκειμένου η σελίδα σας να βελτιστοποιηθεί και να πετύχει ενδεχομένως καλύτερα αποτελέσματα στο SEO θα πρέπει να φροντίσετε να έχει και τον απαιτούμενο σχεδιασμό, δηλαδή να έχει responsive design.
Με τον όρο αυτό εννοούμε την κατάλληλη προσαρμογή της ιστοσελίδας σας. Με την προσαρμογή αυτή η ιστοσελίδα θα εμφανίζεται το ίδιο σωστά σε όλες τις φορητές συσκευές όπως, το κινητό τηλέφωνο και το tablet. Με άλλα λόγια, το responsive design αναφέρεται στον σχεδιασμό της σελίδας σας με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσαρμόζεται αυτόματα η διάταξή της ανάλογα με τη συσκευή που χρησιμοποιεί κάθε φορά ο χρήστης που την επισκέπτεται. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η κίνηση στη σελίδα σας. Όλοι οι χρήστες θα μπορούν να την επισκέπτονται χωρίς να έχουν προβλήματα σε σχέση με το πώς αυτή τους εμφανίζεται σε περίπτωση που χρησιμοποιούν mobile συσκευές.
Ένα χρήσιμο εργαλείο για να ερευνήσετε αν η σελίδα σας έχει τον απαιτούμενο σχεδιασμό (responsive design) είναι δηλαδή συμβατή για τις mobile συσκευές, είναι η ιστοσελίδα ami.responsivedesign.is, όπου παρέχει δωρεάν αυτή τη δυνατότητα στους χρήστες.
Ένα επίσης πολύ εύχρηστο εργαλείο για να δείτε αν η ιστοσελίδας σας είναι φιλική προς κινητές συσκευές (mobile friendly), καθώς και για μια γρήγορη επισκόπηση στα θέματα φόρτωσής της, είναι το Mobile-Friendly Test της Google.
8. Ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας
Όσο πιο γρήγορα φορτώνει η σελίδα σας, τόσο πιο φιλική είναι για τους χρήστες σας. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί πως οι μισοί από τους χρήστες των κινητών τηλεφώνων θα εγκαταλείψουν έναν ιστότοπο εάν δεν έχει φορτωθεί μέσα σε 3 δευτερόλεπτα. Για αυτό το λόγο, χρειάζεται να ελέγχετε την ταχύτητα της σελίδας σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να διαπιστώσετε εάν υπάρχουν προβλήματα στη φόρτωση της.
Αξίζει να σημειώσουμε, πως η ταχύτητα φόρτωσης μιας σελίδας έχει επιπτώσεις στο SEO. Όσο πιο μεγάλη είναι η ταχύτητα της σελίδας σας τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να βρεθείτε ψηλότερα στις μηχανές αναζήτησης. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν η σελίδα σας έχει μικρή ταχύτητα τότε αυτό ενδεχομένως να έχει και αρνητικά αποτελέσματα στο SEO.
Εάν θέλετε να ελέγξετε τη σελίδα σας για θέματα που αφορούν την ταχύτητα της μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήθος εργαλείων που υπάρχουν δωρεάν στο διαδίκτυο. Τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι το Pingdom, το Google Pagespeed Insights και το GTmetrix.
9. HTTPS – SSL
Θα πρέπει να αλλάξετε το πιστοποιητικό ασφαλείας της ιστοσελίδας από https και όχι http. Την αλλαγή αυτή μπορείτε να τη δείτε και από την εμφάνιση του λουκέτου ασφαλείας στο url του site σας και αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που υπολογίζει η Google για την κατάταξη της ιστοσελίδας σας.
Bonus Tip
Αυτό που θα κάνει σίγουρα το site σας να ξεχωρίσει είναι η δημιουργία χρήσιμου και πρωτότυπου περιεχομένου στις σελίδες σας. Θα πρέπει να γράφετε έχοντας ως προτεραιότητα στο μυαλό σας τον χρήστη – επισκέπτη του site σας και όχι τις μηχανές αναζήτησης. Το περιεχόμενο (content) που δημιουργείτε θα πρέπει να είναι μοναδικό, χρήσιμο, εύκολο στο να διαβαστεί και να προσθέτει αξία στην εμπειρία του χρήστη.
Για το λόγο αυτό η Google, με το update Google Panda, απαγόρευσε αυστηρά και ξεκίνησε να τιμωρεί το διπλότυπο περιεχόμενο. Η Google αναγνωρίζει αν έχετε πάρει κάποιο απόσπασμα από άλλα sites ή αν έχετε προχωρήσει σε μικρές τροποποιήσεις. Έτσι, εκτός από το περιεχόμενο, κάθε σελίδα θα πρέπει να φέρει και έναν μοναδικό τίτλο που να μην επαναλαμβάνεται από κάποια άλλη σελίδα. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με τα meta description, τα οποία θα πρέπει να είναι μοναδικά και αντιπροσωπευτικά για κάθε επιμέρους σελίδα. Αυτά θα βοηθήσουν το χρήστη της Google να κατανοήσει τα αποτέλεσμα αναζήτησης, θα τον πείσουν να “πατήσει” σ’ αυτά και να επισκεφθεί το site σας.
Συμπερασματικά
Χωρίς αμφιβολία, το On-page SEO είναι ένας παράγοντας αρκετά σημαντικός όσον αφορά την επισκεψιμότητα της σελίδας σας. Οι τεχνικές που σας αναφέραμε αποτελούν κάποιες από τις βασικές αρχές που θα πρέπει να πληροί η σελίδα σας. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δε σημαίνει πως εφαρμόζοντας τες θα βρεθείτε απευθείας στη πρώτη θέση των αποτελεσμάτων της Google. Σίγουρα όμως θα σας βοηθήσουν σε ένα σημαντικό βαθμό. Στο επόμενο μας άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά στο Off-page SEO.
Εάν ενδιαφέρεστε για την προώθηση της δικής σας ιστοσελίδας, επικοινωνήστε με την ομάδα της Dezitech, ώστε να σας προτείνουμε τους κατάλληλους τρόπους προώθησης της και αύξησης των οργανικών αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης.
Αφήστε μια απάντηση